maandag 16 juni 2014

Rechten van vliegtuigpassagiers

Wat te doen in geval van instapweigering, annulering of grote vertraging van een vlucht?

Indien u het slachtoffer bent van instapweigering, annulering of grote vertraging van uw vlucht, hebt u volgens de Europese Verordening nr. 261/2004 in bepaalde gevallen recht op een vergoeding of bijstand.
De volledige tekst vindt u op de web-site van de  Europese Unie.

Recht op een vergoeding
De vergoeding is onder meer verschuldigd bij:
  • de annulering van een vlucht wegens een gebrek aan piloten;
  • een instapweigering als gevolg van overboeking.
Geen recht op een vergoeding
U hebt geen recht op een vergoeding wanneer uzelf te laat komt bij de registratie of wanneer u niet in het bezit bent van alle noodzakelijke documenten, zoals paspoort, visum, enz.

Uw vlucht werd geannuleerd
Bij annulering van uw vlucht wordt je biljet vergoed door de luchtvaartmaatschappij als de eerstvolgende aangeboden vlucht u niet past, om een gegronde reden. Als u de volgende vlucht wel neemt omdat dit geen probleem oplevert, hebt u geen recht op terugbetaling van uw eerste vliegtuigticket.

maandag 9 juni 2014

Laatste check op reisadvies

Voor u op vakantie vertrekt kunt u via de handige link van de Diplomatie Belgium checken hoe het reisadvies is van uw vakantieland. Buitenlandse zaken post immers informatie op deze web-site over recente activiteiten, maar ook algemene info i.v.m. vervoer, klimaat en rampen, gezondheid en hygiëne, lokale wetgeving en praktische info. De gegevens worden ongeveer vrij gegeven voor een termijn van 14 dagen en constant bijgewerkt. 

Hier vind u de link naar het reisadvies voor Noord Amerika (New York City) www.diplomatie.belgium.be/reisadviezen/noord_amerika.jsp

Expedia: "New York City Vacation Travel Guide"

3

maandag 2 juni 2014

Ruimbagage

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op voor de hoeveelheid bagage die je gratis mag meenemen, (aantal koffers, gewicht en afmetingen) naargelang de aard van je ticket of de geboekte reisklasse. Raadpleeg dus je ticket of doe navraag bij je reisbureau of luchtvaartmaatschappij.


Doorgaans varieert dit tussen 20 en 30 kg. Als je de toegelaten normen overschrijdt, kan een toeslag worden gevraagd. Eventueel kan je overwegen om omvangrijke of zware voorwerpen te versturen als luchtvracht (=extra kost)

Ongeacht het aantal stuks en het totale gewicht van je bagage, mag elk stuk afzonderlijk voortaan niet meer dan 32 kg wegen. Met deze maatregel wil men rugproblemen bij het grondpersoneel voorkomen en er tegelijk voor zorgen dat de bagageafhandeling vlotter verloopt. Dit komt uiteindelijk alle passagiers ten goede.

Breekbare voorwerpen
Zorg dat deze veilig ingepakt zijn, stop flessen met vloeistof afzonderlijk in een afgesloten plastic zak, zodat de inhoud niet over andere bezittingen loopt mocht het glas breken.